Langs de N61 bij Biervliet

Datum: 24 april 2014


Aanwezig:

Channa Cohen-Stuart (archeoloog)

Rob Rijckaert

Freddy van Puymbrouck (WAH)

Eddy Verschraegen (WAH)


De opgravingen in Biervliet door de verbreding van de N61 waren zo goed als afgerond. Archeoloog Channa had ons gevraagd of we nog een dagje tijd hadden om te helpen. Nou ja, waarom niet, het is ten slotte onze hobby.


Uiteraard stonden we voor de brug in Sluiskil maar toen we in Biervliet aankwamen troffen we daar Channa aan in gesprek met Rob. “Eigenlijk niet veel te doen”, was de conclusie. Rob was dan ook na 10 minuten vertrokken. De kraanmachinist was een gleuf aan het graven, maar ging niet veel dieper dan de opgevoerde laag vulzand. Af en toe stuitte hij op een boomstronk, maar dat was het dan wel.

We zijn afgedaald in de gegraven gleuf en troffen op de bodem ervan enkele fragmenten van muurfunderingen aan. We groeven deze gedeeltelijk uit in de hoop links of rechts ervan iets van archeologische waarde aan te treffen. Helaas, valse hoop. Wie vorig jaar de lezing van Karel-Jan heeft bijgewoond weet over welke muurfragmenten we het hier hebben.

Interessant waren de verschillende lagen gele – en grijze klei die op de veenlaag waren afgezet. Iets voor geologen om zich in te verdiepen.

Aan de overkant van de nieuwe aan te leggen weg zou een tweede sleuf gegraven worden. Daar was de grond nog niet eerder verstoord. Daarvoor waren we eigenlijk gekomen. Tegen de middag kregen we echter te horen dat voor dat gedeelte nog geen vergunning was afgegeven. Een van de opzichters zou hiervoor zorgen, maar dat kon wel tot morgen duren. Dat was het dan.

We hadden van het thuisfront boterhammen meegekregen. Uit de wind, achter een container van de aannemer hebben we die opgegeten en zijn daarna naar huis vertrokken. Zonde van de benzine. Voor degenen die nog naar Biervliet gaan: Houd de moed erin, elke dag is anders, wie weet vinden we nog waardevolle schatten. Zo is het leven van een amateur archeoloog.


Op dit moment is het hele traject achter de rug. De nieuwe weg ligt er. Buiten elke verwachting zijn er erg veel vondsten gedaan. Buiten de muren van het middeleeuwse Biervliet was dus heel veel bedrijvigheid.

Bij de foto's:

1. Freddy legt een van de funderingen bloot.

2. Even koffiepauze.

3. De verschillende lagen slib worden zichtbaar.

Eddy Verschraegen, Werkgroep Archeologie Hulst